riddersbergsbloggen

Välkommen att följa oss på Tenhults naturbruksgymnasiums hästanläggning. Växande i en attraktiv skola.

En dag på travet!

Lämna en kommentar

Trav armundering i stallet trav selningEn dag på travet!

När det är dags för trav, då är det bäst att klä på sig ordentligt. Det blir både strumpor, sockar, två par byxor, termobyxor, två, tre tröjor, jacka, vantar för att inte glömma säkerheten. Där gäller det att ha säkra skor, väst, hjälm, glasögon och visir. Är det kallt vill man även gärna ha öron muffar som går att sätta fast i hjälmen.

Man börjar med att borsta hästarna, kratsa hovar och kolla tempen. När man sen har selat hästen, spänt fast rockarden, klätt på sig och sitter i vagnen, är det dags att ge sig av. Först voltar vi utanför stallet, för att kolla att hästarna är fräscha (inte haltar, utan ser friska ut) kontrollera att allt är fastspänt, och att tömmarna är något korta i skritt, då blir de lagom i trav.

Sedan bär det av. Det börjar med uppvärmning i skritt en bit, sedan blir det trav ner till Musslebo, där vår travlärare, Kent Knutsson, gör en extra koll att allt går bra. Sedan far vi till travbanan. Beroende på hästarnas kondition och träningsstatus kör vi olika hårt, ibland lite lugnare, ibland snabbare och fler varv. När sedan Kent säger att vi är färdiga, blir det färd hemåt i lugnt tempo.

Väl hemma ska de selas av i rätt ordning, torka hästarna med handdukar, de blir ju svettiga, borsta dem, lägga på täcke och sedan får de gå ut. Selen ska putsas så att den är ren till nästa gång hästarna ska köras.

Vi har även möjlighet att få pröva på att köra på en riktig travbana. Då tar vi med oss alla grejer, hästar och ett gott humör och åker till travbanan i Vaggeryd, vilket är mycket roligt.

Detta är en av de många saker vi har för oss på Tenhults Naturbruksgymnasium.

Linnéa NB11H

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s