riddersbergsbloggen

Välkommen att följa oss på Tenhults naturbruksgymnasiums hästanläggning. Växande i en attraktiv skola.

På clinic med polisrytteriet

Lämna en kommentar

IMG_9391På clinic med polisrytteriet

När jag var på Flyinge på utbildning denna veckan var det en clinic med polisrytteriet i Skåne som jag hade förmånen att få vara med på. De hade med sig sex hästar och tanken var att visa lite hur de tränade sina hästar.
De väljer hästar som är lugna och trygga i temperamentet och de köps in som 4-5 åringar efter polisen haft dem på prov i 3 månader. De köper bara valacker som är bruna eller fuxar. De köper inte ston eller hingstar på grund av att de ibland är knepigare i temperamentet. Anledningen till att de ej köper andra färger är att de upplevde under ”Göteborgskravallerna” att demonstranterna bestämde att ”alla kastar sten på den vita hästen” och de insåg då att det var viktigt att ej sticka ut.
Hästarna har alltid kandar när de är på uppdrag som tex demonstrationer eller fotbollsmatcher. Detta för att hästarna lite skall veta när det är skarpt läge och för att ryttarna ska kunna hantera dem. En annan anledning till att de har två tyglar är att i den ena tygeln finns en stålvajer som ej går att skära av. Det är nämligen inte helt ovanligt att detta händer. För att få bli ridande polis måste man gå en sex månaders specialutbildning förutom polisutbildningen.

Under clinicen visade de massa olika övningar för hästarna. De fick bland annat rida över en mycket smal järnbro, rakt över en presenning på 10×10 m som en person i varje hörn höll i och skakade, rida genom rök, rida rakt genom en presenning som hängde från taket plus att de hade en gigantisk pilatesboll som de kastade på hästarna. Jag blev faktiskt förvånad att hästarna reagerade så pass mycket som de gjorde, många hästar steppade, kastade sig år sidorna och valde många gånger att galoppera snabbt igenom övningen. Ryttarna jobbade hela tiden med att ställa (förböja) hästen kraftigt ifrån det farliga samt att de själva faktiskt lutade sig mot faran. Det var också väldigt viktigt att ryttaren hela tiden tittade framåt och lutade sig bakåt för att hela tiden ha hästen framför sig. Jag måste säga att jag blev imponerad av hur tuffa ryttarna var. En annan sak som slog mig var hur de fortsatte träna hästen trots att den blev rädd. De tränade verkligen på att hästen inte skulle använda sitt flyktbeteende.
Som avslutning fick publiken gå ner och agera demonstrationståg. Det var superhäftigt att de sex poliser galoppera i bredd rakt emot ”demonstranterna” och göra halt så nära dem att hästarna kunde nosa på dem….
Det var spännande och tänkvärt att se hur de tränade sina hästar och mycket kan vi vanliga ryttare ha nytta av, som det här med att hästen aldrig får titta mot faran. Den har man stor nytta av när man ska ta sig förbi något som skrämmer sin häst. Sen är det också roliga att se vad konsekvent träning ger för en häst. Det märktes verkligen vilken av hästarna som var äldst och hade varit med längst, den var tryggast av alla och kände igen alla övningar.

Anne Eriksson

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s