riddersbergsbloggen

Välkommen att följa oss på Tenhults naturbruksgymnasiums hästanläggning. Växande i en attraktiv skola.

1-årsjubileum

Lämna en kommentar

Stina Emelie APL

Idag har riddersbergsbloggen funnits i ett år! HURRA! Tack alla ni som följer oss, det är för er vi skriver! Bloggjubileumet firar vi bäst med en bloggning från två elever om växande på APL:

Hej alla glada!
För drygt en månad sedan var vi iväg på vår första APL. Vi, Stina och Emelie, åkte till Stall Degreef som är ett dressyrstall som ligger mellan Stockholm och Uppsala. Nu när vi alla är tillbaka i skolan igen så är allt precis som vanligt, förutom en sak – vi har alla utvecklats!

Vår skola har 6 ledord som vi alla ska sträva mot. Vi ska ärligt säga att i början tänkte man inte på orden. Det var några ord som var uppmålade i ridhuset och som lärarna brukade prata om. Men med våra 1,5 år på Tenhult har vi verkligen insett hur vi utvecklats inom dessa ledord. Vi tycker även att orden har förändrat oss utanför skolan. Därför tänkte vi nu berätta hur vi använde dessa under vår APL!

Social kompetens – Av praktiken har vi fått ut att man måste våga fråga och alltid fråga mycket. Det är viktigt att försöka förstå hur just platsen du är på arbetar och tänker. Vi tror att du måste jobba på din sociala kompetens hela livet och att det är något du utvecklar varje dag. Att ha social kompetens på en APL- plats innebär att man alltid är trevlig. Även om man får en jobbig uppgift så ler man och visar alltid hänsyn till arbetsledare eller kollega. Alla var väldigt trevliga där vi var så stämningen var mycket trivsam och på topp!

Initiativförmåga – Vi såg alltid till att allt blev gjort och jobbade på det som behövdes. Vi blev på så sätt aldrig rastlösa. Vi tvekade aldrig till att säga ja till att göra någonting. Framför allt så försökte vi alltid själva och ibland kunde det bli fel. Men vi anser att om man inte har gjort fel, då har man varit för passiv. Men det är viktigt att fråga när man är osäker!

Kunskap –  Under praktiken fick vi väldigt mycket kunskap med oss hem. Framför allt en inblick i hur det är att jobba och driva ett stall. Det är verkligen en livsstil! Det går inte komma ihåg allt nytt som vi lärde oss. Vi fick nya lärdomar i longering, behandling av sår, frisering och allmän skötsel. Men också en stor säck motivation då vi fick rida de fantastiska dressyrhästarna! 

Helhetssyn – Helhetssyn är ordet som vi aldrig riktigt förstått innebörden i innan vi gick ut på vår APL. Det var en dag när vi hade det stressigt som vi skapade vår uppfattning om det hela. För att allt ska gå så bra som möjligt måste du göra det bästa av situationen. Du ska kunna se helheten i en situation och alltid tänka steget före. Du ska även ha koll på allt som händer och veta exakt hur du har det, våga släppa taget om det du gör och fixa det som för stunden är viktigare.

Självförtroende – Vi trodde på oss själva under praktiken. Vi var inte rädda för att visa våra kunskaper eller att göra fel. Vi tänkte att vi skulle vara nervösa inför ridning men tack vare den trygga miljön där blev vi självsäkra. Vårt självförtroende har absolut blivit bättre under praktiken, vi fick mycket beröm och då tror man på sig själv ännu mer.

Ansvarstagande – Vi hade ansvar för stalltjänsten varje dag och likaså hästarna. Vi gjorde i ordning hästarna för ridning, släppte ut och in, skötte om och såg till så att alla hästar var friska och fräscha. Första helgen var de iväg på tävling då vi såg till att allt blev gjort och även arbeten att göra utöver det vanliga. Det är viktigt att tänka på att man endast tar ansvar för det man klarar av. För det är viktigt att vara ärlig men också göra sitt bästa!

Det är bra att skolan ger denna chans att komma ut i arbetslivet och skaffa nya kontakter. Vi kan verkligen säga att vi hade en grym praktik! Vi rekommenderar med glädje denna praktikplats till alla er som ska ut på APL!

Emelie & Stina NB13H

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s