riddersbergsbloggen

Välkommen att följa oss på Tenhults naturbruksgymnasiums hästanläggning. Växande i en attraktiv skola.

Drömmen om en framtid som ridlärare

Lämna en kommentar

De flesta av våra elever drömmer om att kunna arbeta med hästar i framtiden. Varje år är det alltid någon eller några som väljer att studera vidare, t ex högre studier inom häst som hippologprogrammet eller på yrkeshögskola. Då och då träffar vi på gamla elever som utbildat sig till ridlärare, alltid lika roligt att se er! Ridlärare är ett drömyrke för många med hästintresse!

AR2

Ett första steg att prova på om ridläraryrket kan vara framtiden är att läsa pedagogikkurserna Aktivitetsledarskap 100 p och Kommunikation 100 p på Tenhults naturbruksgymnasium. Idag var första dagen som eleverna fick testa på att hålla lektion för varandra i ridhuset. Vårterminens tema i Aktivitetsledarskap 100 p är just Ridskola. Att få prova på riktigt ger en helt annan dimension till diskussionerna i klassrummet och förståelse för momenten som ingår i kursen. Framför allt är det så härligt berikande för gruppen att befinna sig i ridhuset och bland hästarna och fundera runt pedagogiska teorier och begrepp…Förra veckan hade vi besök av en student på ridlärarutbilningen som berättade om hennes väg till drömyrket och hur det är att utbilda sig till ridlärare. Små frön såddes som kan leda till att trycket på platserna till ridlärare ökar ännu mer i framtiden…

AR1

…förberedelserna för att ta steget ut till mitten av ridbanan har varit många och noggranna…men idag var det alltså skarpt läge: i 45 minuter skulle lektionen pågå. Uppvärmning, genomgång, övning och nedvarvning, koll på klockan är viktigt och att se hästarna som arbetskamrater, skrittpauser för återhämtning, tydliga  instruktioner, korrekt fackspråk, så alla hör och förstår…det var mycket att hålla reda på för Lovisa och Vendela som genomförde sina uppgifter med stort engagemang, högt säkerhetstänkande och fantastisk känsla för hästar och elever. Precis utanför ridbanan stod Anna (ridlärare level 3, lärare i Aktivitetsledarskap) för att efteråt kunna peppa, stötta och utvärdera tillsammans med den elev som genomfört lektionen.

AR3

Visst är det lite pirrigt att ta kommandot över sina klasskamrater. Alla förstod detta och de ridande tog gärna instruktion från sina kamrater.

Heja heja hästtvåorna på Riddersberg, vilka goda ambassadörer ni är för hästsporten!

AR4

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s