riddersbergsbloggen

Välkommen att följa oss på Tenhults naturbruksgymnasiums hästanläggning. Växande i en attraktiv skola.

Gräsätaren

Lämna en kommentar

Tänk att vi har fått så många följare på https://riddersbergsbloggen.wordpress.com/, det gillar vi. Det är också roligt att flera av er vänder sig till oss med en önskan om vad vi ska blogga om. Tack Fia för frågan om hur man kan tänka runt foderstat till hästar, vi gör ett försök att förklara enkelt och ger några tips på bra fördjupning. Gör kunskapen till din egen genom att vara nyfiken, använda många olika källor och läsa aktuell forskning!

1) Gräsätaren

Komihåg att hästen är en gräsätare som genom evolutionen utvecklats till grovfoderomvandlare. Hästen behöver äta grovfoder. Åtminstone skall hästens underhållsbehov täckas av grovfoder. Allra helst ska hästen äta minst 1,5 kg TS per 100 kg häst. Det innebär att Munter som väger 500 kg ska äta 7,5 kg TS per dygn.

Räkneexempel:

a) Hö TS 84 % TS 7,5/0,84 = ca 9 kg hö

b) Hösilage 60 % TS 7,5/0,60 = ca 12,5 kg hösilage

2) Behov

Gå in i tabellen och ta reda på Munters underhållsbehov av energi.

Grupp 1 = ponnyer och kallblod

Grupp 2 = varmblodiga hästar

Grupp 3 = fullblod

Hästens vikt Grupp 1 Grupp 2 Grupp 3
200 27
300 36 38 40
400 45 47 50
500 53 56 58
600 61 64 67
700 68 71
800 75

Munter är ett halvblod därför hamnar hans underhållsbehov av energi på 56 MJ.

Munters underhållsbehov av energi multipliceras sedan med 6 och därmed får vi hans underhållsbehov av protein = 56 * 6 = 336 g smältbart råprotein.

Eftersom Munter är en arbetande häst räknar vi också ett tillägg på 25 % för lätt arbete, dessutom är han hingst och får därmed ett tillägg på 10 % energi och protein. Här kan du se Munters totala behov av energi och protein.

Behov: Energi: Protein
Underhållsbehov:100% 56 MJ 336 g smb rp
Tillägg för arbete:+25% 14 MJ 84 g smb rp
Hingsttillägg: +10% 6 MJ 36 g smb rp
Summa: 135 % 76 MJ 456 g smb rp

3) Foderstat

Komponera foderstaten med dina fodermedel. Börja med att analysera grovfodret.

I Munters fall gav hösilageanalysen:

30,4 g smb rp/kg foder

5,1 MJ/kg foder

Detta skulle innebära att om Munter fodras med 15 kg hösilage per dag får han i sig sitt totala behov av näring alltså 456 g smb rp 76 MJ. Perfekt!

Inte alla grovfoder är så ideala, då gäller det att komplettera med halm eller kraftfoder. Analyser över vad olika foder innehåller finns t ex på säckar, i böckerna nedan och på fodersajter på nätet.

Vi har nu tittat enbart på energi och proteinbehov för en arbetande häst i räkneexemplet ovan, det finns andra saker att ta hänsyn till som hästens beov av mineraler. Det dräktiga och digivande stoet har högre behov av protein likaså unghästen.

4) Kunskap är lätt att bära

Boktips till dig som vill lära dig mer om foder är Hästens biologi, utfodring och avel och Hästens näringsbehov och utfodring. En bra sajt på nätet är http://www.hastsverige.se/, där kan du också få hjälp att räkna foderstat till din häst.

5) Hästar är individer

Komihåg att hästar är individer och att forskare har räknat på medelhästen i respektive grupp när fodertabeller tagits fram. Som kunnig hästmänniska lär du dig att se på hästen hur den mår.

  • Är hårremmen blank? En väl fodrad häst är halvt ryktad skrev legenden CG Wrangel redan på sin tid, hur blank är din häst?
  • Är hullet lagom? Vi ska aldrig se några revben på hästar, men kunna känna dem med ett lätt tryck mot huden.
  • Är den lagom pigg? Blindtarmen omvandlar hösilage till energi, det är energivärdet i grovfodret som i första hand påverkar hästens energistatus. Utan analys på grovfodret är alla foderstatsberäkningar en gissning.

Om du känner dig osäker på din hästs foderstat ta hjälp av en erfaren hästmänniska i din närhet eller vänd dig till ett företag som säljer tjänsten.

LYCKA TILL! Ge oss gärna fler tips om vad ni vill läsa om för det är för er skull vi bloggar!

581125_402273453151617_844095943_n

Foto: Anna Borefur

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s