riddersbergsbloggen

Välkommen att följa oss på Tenhults naturbruksgymnasiums hästanläggning. Växande i en attraktiv skola.

Yrkesprogram på gymnasiet?

Lämna en kommentar

Du vet väl om att alla våra hästelever blir yrkesmässiga även inom travsporten?

På Riddersberg får eleverna en väldigt bred hästutbildning. Hoppning, dressyr och terräng, trav, longering, löshoppning, tömkörning, bandagering, knoppning,  listan kan göras lång; praktisk hästskötsel och teoretisk hästkunskap varvas med fingertoppskänsla av våra erfarna hästlärare för att skapa förutsättningar för våra elever att bli yrkesmässiga hästskötare.

Till skillnad från många andra gymnasieprogram får elever på naturbruksprogrammet både en yrkesexamen och blir studieförberedda för högre studier.

trav

När gymnasieskolan gjordes om i Sverige 2011 var hela poängen med att gå ett yrkesprogram att kunna gå direkt in på arbetsmarknaden. Vårt undervisningsuppdrag gick från att utbilda yrkesförberedda hästskötare till att idag utbilda yrkesmässiga hästskötare. Förstås hade vi redan anpassat vi vår hästutbildning till arbetsmarknaden och var lyhörda vad hästbranschen efterlyste till exempel att travsporten anställer många hästskötare. Även tidigare var många av de elever som tagit studenten också yrkesmässiga så förändringarna blev inte enorma.

En av de stora förändringarna med gymnasiereformen är gymnasiearbetet. Gymnasiearbetet ska visa att eleven är förberedd för det yrkesområde som gäller för den valda yrkesutgången. Just nu pågår gymnasiearbetet för våra hästtreor.

En annan skillnad var att vi gick från APU till APL, från utbildning till lärande på arbetsplatser. Just nu är våra hästtvåor ute på APL, hos väl utvalda handledare provar de på hästskötaryrket i fyra veckor, snart kan du läsa om deras lärande här på bloggen.

Du vet väl om att vi på Riddersberg har tre utgångar för dig som är hästintresserad:

  • Professionell hästskötare
  • Hästskötare med inriktning företagande
  • Hästskötare med inriktning naturvetenskap

Mer information om de olika hästutbildningarna hittar du här:

http://www.rjl.se/Tenhultsnaturbruksgymnasium/Utbildningar/Naturbruksprogrammet-Hast/Studieplaner-Hast/

Har du frågor om vår gymnasieutbildning till hästskötare så är du välkommen att ringa direkt till hästlärarkontoret 036-393940 eller mejla dina frågor till anna.rosen@rjl.se

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s